حجت الاسلام وحیدی:
فضلیت جهاد اکبر " جهاد بانفس "
به گزارش بخش خبر تبیان کردستان، حجت الاسلام والمسلمین محمدوحیدی، رئیس اداره تبلیغات اسلامی سقز در یادداشتی به بررسی مقوله مهم جهاد اکبر پرداخت.
متن یادداشت به قرار زیر است:
جهاد اکبر همان جهاد نفس است. از این عنوان به مناسبت در باب جهاد سخن گفته اند. معنی جهاد اکبر مبارزه با نفس امّاره است. جهاد اکبر، مقابل جهاد اصغر (جهاد با دشمن بیرونى) عبارت است از ستیز و مخالفت با نفس و خواهشهاى آن- که انسان را وادار به مخالفت با خداوند متعال و سرپیچى از دستورهاى او مىکند- به ترک شهوتهای شیطانی و گردن نهادن به دستورهاى خداوند متعال و پیراستن نفس از صفات ناشایست و آراستن آن به صفات نیکو.
عنوان یاد شده برگرفته از روایتى از رسول خدا صلّى اللَّه علیه و آله است که به گروهى از اصحاب که از نبرد با دشمن باز مىگشتند، فرمود: مرحبا به قومى که جهاد اصغر را به انجام رساندهاند، و جهاد اکبر بر ایشان باقى است. گفتند: اى پیامبر خدا، جهاد اکبر چیست؟ فرمود جهاد با نفس.
چرایی اهمیت جهاد اکبر :
در جهاد اكبر چون نفس انسان، خارج از منطقه جغرافیایى است هیچ سنگر و دژ كارساز نیست، حتى در شب تاریك و در منزل خلوت انسانى كه در حال اشك ریختن و سجده و مناجات است نفس او را رها نمىكند.
شكست در جهاد اصغر زود آشكار مىشود ولى شكست در جهاد اكبر به زودى آشكار نمىشود زیرا گاهى انسان یك عمر انسان از هوى نفس خود شكست مىخورد امّا توجّه ندارد.. در جهاد اكبر، مباشرت لازم است ولى در جهاد اصغر با اموال نیز مىتوان جبهه را كمك نمود.
در جهاد اكبر وسیله مخصوصى ندارد باید از كلمات انبیا و اولیا و تاریخ گذشتگان و نیز گریه بر حال خویشتن وسیله جنگى براى مبارزه با نفس امّاره استخدام كرد. «وسلاحه البكاء»
ساز و کار مبارزه با نفس:
خواسته های نفسانی که باید در چارچوب عقل و شرع با آنها مبارزه کرد و به آنها هواهای نفسانی گفته میشود، گوناگون و گاهی با یکدیگر در تضاد و تناقض میباشند علمای اخلاق، راه و رسم مبارزه با نفس و هواهای نفسانی را به این دانستهاند که انسان بیندیشد که کیست، از کجا آمده است، برای چه آمده است، به کجا باید برود، آنجا به چه چیز نیاز دارد و راهی که در پیش گرفته است ـ چنانچه ادمه یابد ـ به کجا خواهد رسید؛ و سپس:
اولاً در آغاز هر روز با خود شرط کند که کار ناروا انجام ندهد و بکوشد تا پا را از دایرهی عقل و شرع بیرون نگذارد.
ثانیاً در طول روز مراقب خود باشد و همانند نگهبانی که بر امر مهمی گماشته شده است از خود مواظبت نماید.
ثالثاً شبانگاه و در پایان فعالیتهای روزانه، به کار خود رسیدگی کند؛ چنانچه خوب عمل کرده است خدا را بر این توفیق شکر کند و عزم خود را به برداشتن گامهای بعدی جزم کند و چنانچه از عملکرد خود راضی نیست، خود را ملامت و سرزنش کند و تصمیم بگیرد کمکاری خود را جبران نماید.
و کلام آخر :
مبارزه با نفس کار ساده ای نیست و برای غلبه بر آن به خودسازی و مجاهدت های فراوانی نیاز است. به همین سبب است که بالاترین نوع جهاد، مبارزه با نفس است و از آن به عنوان جهاد اکبر یاد میشود.